© 2023 by Tyler Reece. Proudly created with Wix.com

O nama

Športsko kuburaško društvo Sveti Petar Brezno (skraćeno: ŠKD Sv. Petar Brezno) osnovano je 1994. godine s ciljem širenja spoznaje o poticanju, pomaganju i čuvanju tradicije pucanja iz kubura, a posebno održavanja tradicije pucanja iz kubura prilikom obilježavanja Uskrsnih blagdana te državnih i općinskih praznika. Zbog velike želje i volje za amaterskom glumom, a i kako bi svoje kuburaško drušvo učinili posebnim u isto se vrijeme unutar društva formirala i dramska sekcija.

Osnivači dramske sekcije bili su pokojni Boršić Milan, pok. Stančić Zlatko i Dimec Zdravko. Osim njih, prvi su glumci bili pok. Mikša Franjo, pok. Mlinar Franjo, Boršić Slavko, Boršić Veronika i pok. Klauški Ivan. Najveći su ponos dramske sekcije bila djeca koja su odrastala uz glumu; Damir Dimec, Sanja Dimec i Ksenija Cerovski. Pisac prvog teksta bio je Stančić Zlatko, a svaki se sljedeći tekst pisao zajedničkim snagama svih članova. Svake se godine pripremala nova predstava koja se prikazivala na Zagorskoj noći u Breznom. Osim Zagorske noći, dramska je sekcija svoje predstave prikazivala i u Spomendomu Orešje (AFŽ), DVD-u Prišlin, DVD-u Klenovec, Kinodvorani HnS, Seljačkom turizmu Masnec, Pivnici (sadašnjoj Cantini), Mrzlom Zdencu... te na mnogim fašničkim priredbama. Neke od predstava bile su: Klatarija, Pogrejb, Faušarija, Penzija, Košnja, Audicija, Mirisi i okusi sutlanske doline, Če bau - bau, Ka ti tudi?, Spoved, Banka Brezno... 

O Zagorskoj noći u Breznom

 

Zagorska noć je tradicionalno okupljanje mještana Huma na Sutli i okolice koje traje od 1994. g.   Jednom godišnje početkom ljeta u centru mjestašca Brezno (ispred dučana) ŠKD Sv. Petar sa svojom dramskom sekcijom organizira besplatnu dramsku predstavu (po običaju komediju), te večer uz domaću glazbu, hranu i piće na otvorenom. Svaka od naših predstava pomno je osmišljena na način da predstavlja naš kraj i humski govor. Budući da je ovo jedina ovakva manifestacija u našem kraju, mještani, a i mnogi iz okolnih nam općina i Slovenije, u velikom broju i s velikim užitkom dolaze i podržavaju Zagorsku  noć.

Zagorska je noć jedinstvena i zaista posebna manifestacija ne samo našeg humskog kraja, već i cijele Krapinsko zagorske županije. Budući da je naš humski govor zaštićen od Ministarstva kulture kao nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, od posebne je važnosti da ovakve manifestacije, kao što je Zagorska noć, ne gube na vrijednosti kako bismo imali što ostaviti našim budućim naraštajima kao zalog. Naša „večer humske kulture“ zasigurno je najbolji način da pokažemo tko smo i odakle smo. Zagorska noć u Breznom sastoji se od 2 dijela: dramske predstave (koju priprema i izvodi naša dramska sekcija) i domjenka (hrana i piće uz domaću glazbu). Ono što nas također čini posebnima jest naša pozornica; naime, skidajući bočnu ceradu s kamiona pretvaramo ga u pozornicu. Dramska sekcija priprema novu predstavu svake godine s posebnom pažnjom kako bi u najboljem svijetlu promovirala naš humski govor, tradiciju i kraj, a sve to s velikom dozom humora. Sa svakom Zagorskom noći ostvarujemo dobru suradnju s mnogim društvima, te razvijamo dobrosusjedske odnose; ne samo sa okolnim općinama, već i sa susjednom nam Slovenijom. Dobru posjećenost možemo zahvaliti najviše dobro pripremljenim i osmišljenim dramskim predstavama, a mještanima donosimo posebnu radost dajući im te predstave besplatno. 

 

Dramska sekcija danas

 

S početkom 2018. godine, dramska je sekcija dobila novu voditeljicu Saru Kolar te je družina doslovno procvjetala. Stigle su velike želje i ciljevi. Društvo je postalo član Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih udruga, te je po prvi puta sudjelovalo na Smotri kazališnih amatera KZŽ s predstavom „Sveta Štefa“ (tekst i režija: Sara Kolar). Osim priznanja dramskoj sekciji za sudjelovanje na smotri, Davor Majcenić je osvojio priznanje za najbolju glavnu mušku ulogu. Predstava „Sveta Štefa“ mogla se pogledati više od 10 puta diljem naše županije, a i šire (u Varaždinskoj županiji i Sloveniji). Osim te predstave, dramska je sekcija pripremila i predstavu pod imenom „Lovačke priče“ koju je premjerno izvela na Zagorskoj noći, a potom i na Mrzlom zdencu za Petrovo. Osim brojnih nastupa, društvo je ostvarilo brojne suradnje s lokalnim udrugama, a mnogima od njih (poput udruge žena „Humsko srce“) pomoglo u ponovnom pokretanju.
U želji da u svom kraju osvjesti amatersko kazalište i amatersku glumu, dramska je sekcija bila vrlo uspješna. Organizirala je humanitarnu predstavu za Tinu Bračun, djevojčicu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, te uz tradicionalnu Zagorsku noć započela  nove Humske tradicije; Humske dane glume, postavljanje adventskog vijenca ispred crkve Sv. Petra i prve humske žive jaslice. I iako je ovo društvo novo u ulozi organizatora, svaka je manifestacija bila posjećena i više od očekivanog. Ukratko, dramska sekcija ŠKD-a Sv. Petar Brezno postala je jedno malo „Humsko čudo“ i ponos svih Humčana. Ne samo da se nakon toliko godina aktivirala barem za 500% više od prijašnjih godina, postala je uzor brojnim drugim udrugama, ali i samim pojedincima.
Svoj je uspjeh ova glumačka družina nastavila i u 2019. godini. Postavši članom Hrvatskog sabora kulture, družina je po prvi puta sudjlovala na Susretu amaterskih kazališta Krapinsko-zagorske županije u Maču te zaradilo čak 3 priznanja; priznanje za najbolju glavnu mušku ulogu (Davor Majcenić), priznanje za najbolju scenografiju i priznanje za najbolju predstavu u cijelosti te je kao takvva predstavljala županiju na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama gdje je ušla u nominaciju među 3 najbolje predstave u državi (između čak 163 prijavljenih predstava). 

Zahvaljujući marljivom radu i trudu, na svečanosti obilježavanja Dana općine Hum na Sutli 2019. godine, dramskoj je sekciji dodijeljeno priznanje za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenje djelatnosti od posebnog značaja za općinu Hm na Sutli. 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now